Fotograf Jakob Kjøller

Blog

Jeg tænker bare højt, du bestemmer selv om du vil høre med :)

Hvorfor lade dig begrænse?

I øjeblikket der er det meget trenden, at man som fotograf skal begrænse sig, holde det enkelt, ikke bruge for meget grej. "Brug kun din 50mm" og "Skyd med din mobiltelefon", det er nok nogle af de klassikere der florere meget i blog- og podcast verden.

I en tid med økonomisk krise der få man den tanke, "Det er fordi de ikke har købt nyt grej for nyligt". Dog er jeg ret sikker på at, det ikke er tilfældet, for mange af dem der skriver det, de har vist hvad de skal bruge ;)

Men hvorfor gør det de så? Jo, jeg vil tro at det går ud på at man vil prøve at overbevise folk, om at der er muligt at lave billeder med alt, og det bedste kamera er det du har med dig.

Seriøst Chase Jarvis har allerede overbevist os om det for længe siden med bogen "The Best camera". Kort og godt indeholder hans bog, en masse billeder der kun er taget med hans iPhone, da det er det kamera han altid har med sig.

The-Best-Camera-book.png

Samtidigt har mange fotografer  (mig selv inklusiv), tasken fuld af alt muligt og umuligt grej man ikke lige få brugt, fordi man nu har begrænset sig selv. Det ender ud med, at du har en masse grej du ikke kender, og kan visualisere dig slut resultatet med.

Jeg tænker nu, hvad med at vende den om? Hvad nu hvis du faktisk viste at du var en god og dygtig fotograf, der kunne planlægge hvad det var du ville lave, pakke grejet tag ud og lavede det?

Ofte høre man kommentaren "det var lige noget jeg faldt over", hvad er det i vejen med at sige "Jeg brugte en uge på at planlægge det jeg skulle lave, og så gik jeg ud og lavede det". Det virker næsten som "fy", at sige sådan.

En fotograf som Kim Hansen aka. Landskabs fotografen, han kan ikke rigtigt tillade sig, at sige "Jeg snupper lige en morgen tur, og ser hvad der dukker op". Han er nød til at tænke over, hvad det er han vil lave, derefter finde tid og sted for at det hele går op i en højere helhed.

Det er det der hedder "en professionel tilgang", og det er efter min mening meget undervurderet, og mange shoots virker lidt som "nå men vi tager det som det kommer".

Der skal ikke herske tvivl, der er tale som to lige vigtige discipliner:

  • At kunne tage et godt billed, hvor som helst, når som helst, og med hvilket som helst udstyr. Aka, at vide hvad man laver, og have det på rygraden.

  • At kunne planlægge sit shoot, og sørge for at have det rigtige grej med. Aka at være professionel i sin tilgang til tingene.

I mit 365 projekt, valgte jeg ikke at binde mig til noget specielt, andet end et billede om dagen. Grunden til at jeg gik i gang, det var at jeg ville træne mig selv i at se billeder. Derfor "snupper" jeg heller ikke bare et billede, med Hipstermatic appen, og håber at det virker. Jeg prøver at planlægge have jeg vil, inden jeg trykker på knappen.

Hvornår har du sidst planlagt et shoot, på forhånd besluttet dig for hvad du ville have, købt/lånt eller stjålet det grej du skulle bruge, og så lavet billedet?

Er svaret aldrig, er det på ikke på tide ;)

P.S. dette indlæg er ikke sponsoreret af udstyrs pusherne, der er bange for at mobilen snupper deres marked.