Fotograf Jakob Kjøller

Blog

Portræt og livsstils fotograf

Det gode print :p

Det gode print også kendt som mission impossible :s Jeg har brugt alt alt for meget tid med at slås med printere, farveprofiler mm.

Men nu tror jeg at jeg har set lyset :)

  1. Sørg for at din skærm er kalibreret

  2. Køb ordentligt printerpapir (det koster ikke så meget mere, men er det værd)

  3. Brug deres profiler

Jeg sad og så en video fra Kelbytraning om "Getting killer prints from your Epson printer", i det aller sidste kapitel der sidder de en Q&A agtig session.

Scott Kelby fortalte om hvad man kan gøre ved for mørke prints, for røde prints mm. Men det var et udgangs punkt, din skærm skal være i en konstant tilstand. Hvad betyder det så? Jo det betyder at du skal sørge for at grøn altid er den samme grøn og det er i dag, imorgen eller om 2 mdr. For hvis du sørger for det, så bliver meget nemmere for dig at lave et godt print.

Hans konklusion var at lige meget hvordan man kalibrerede sin printer, så ville det aldrig hænge sammen med skærmen (Av min arm, jeg har købt en Color Monkey). Men som han forklarede, så er det jo svært at f.eks. få den rigtige lysbalance, nå man har en bagebelyst skærm og vil have det til at være lige så lyst på et print, hvor lyset kommer forfra.

Alternativt så kan din printer ikke tage farveprofiler (det har jeg prøvet) og så nytter en kalibrator ikke noget. Så i bund og grund så skal man snyde sin printer, eller tweeke sine prints.

Så nå din skærms farver er konstante, så ved du hvad du skal gøre for at få printsene korrekte.

F.eks. så kom han ind på at hvis dit print er for mørkt, så kan du i photoshop: Kopiere laget -> sætte "layer mode" til Screen og sænke Opasity til 20% (baseret på Trail and Error), så få man et lyst print som matcher din skærm. Og manden havde ret, det virkede :)

Ang. papir så var jeg en tur inde hos Goecker og købe noget Ilford printer papir, hvorfor det lige blev Ilford er der ikke lige nogen bestemt grund til, andet end at jeg ved de har farve profiler.

Jeg gik ind på deres side, fandt farveprofilen og brugte den i mit print, out of the box fik jeg bedre print.

Hvis du ser på nedenstående, så har jeg printet to billeder, et med deres profil (venstre) og er med den default profil (Højre).

Jeg har smidt de to billeder op foran skærmen, så kan du se forskellen på printsene og profilerne, som du kan se så er printet med deres egen profil, meget tættere på orginalen på skærmen end standart profilen.

Printer-Profiler-derfor.jpg

Så jeg har kun tre ting at sige, lav et test print og se hvordan det skiller sig ud, ret til og ellers Happy Printing ;)

Btw. det her er indlæg nr 100 :p